Kom naar de wetsuit testdagen 2021!

Dinsdag 09 Maart 2021

Zeker zijn van je wetsuit keuze? Kom naar een wetsuit testdag!

Sinds enkele jaren organiseren wij wetsuit testdagen in Nederland en België. Op zo’n wetsuit testdag nodigen we verschillende merken uit, omdat wij het belangrijk vinden dat jij een merkonafhankelijke keuze kan maken. Vorig jaar zijn onze wetsuit testdagen doorgegaan vanwege de COVID-19 Pandemie. Ook dit jaar zijn we nog niet van dit virus verlost, maar willen we toch onze testdagen laten doorgaan met de juiste veiligheidsmaatregelen. Zo hebben we voor dit jaar uitsluitend buitenlocaties voorzien om de wetsuits te testen. En zullen wij op elke locatie de veiligheidsmaatregelen volgen die op dat moment gelden.

Door het ‘zelf kunnen testen in het water’ zul je belangrijke eisen kunnen vergelijken en het wetsuit vinden dat het beste bij jouw lichaam en vereisten past. Onze medewerkers zijn experts op vlak van wetsuits, maar om je nog beter van dienst te kunnen zijn werken wij met experts van de merken zelf. Niemand kent de wetsuits beter dan zij en daarom zijn zij dan ook de meest aangewezen personen om al jouw vragen te beantwoorden. Zij staan je met raad en daad bij in de zoektocht naar jouw ideale wetsuit.

Een wetsuit die perfect past voor de één kan te ruim of te smal zitten voor een ander. Elk merk heeft zijn karakteristieke eigenschappen en op onze testdagen krijg jij de tijd om die eigenschappen te ontdekken en te kijken welk wetsuit nu het beste bij jou past. Ga nooit af op ervaringen van anderen in een bepaald wetsuit, omdat dit voor hen de perfecte pasvorm en drijfvermogen kan zijn, maar voor jou te lang of te smal, of te veel of te weinig drijfvermogen kan hebben.

Om je de tijd te geven alles rustig te kunnen vergelijken nemen wij ook voldoende tijd voor deze testdag. Door genoeg tijd in te plannen krijg jij ruimschoots de tijd om je keuze te maken, en is het voor ons mogelijk om het event coronaproof te laten doorgaan. Het idee is om hier in 2 groepen te gaan werken echter kunnen wij hier nog niets conceets over zeggen, hierover volgt later meer info.

Het doel van een wetsuit

In tegenstelling tot wat sommigen denken is een wetsuit niet alleen gemaakt om beter te zwemmen, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen! Een wetsuit is daarentegen ook bedoeld om je warm te houden in koud zwemwater. Dat is ook de reden waarom er een maximum temperatuur staat op het gebruik van wetsuits tijdens wedstrijden. De meeste wetsuits zijn tot 5mm dik op het dikste punt, door met een wetsuit te zwemmen in warme waters bestaat de kans op oververhitting en uitdroging.

Wel is het belangrijk om aan te geven dat er een groot verschil bestaat tussen wetsuits voor surfers en wetsuits voor zwemmers en triatleten. Deze laatste groep heeft er namelijk enorm veel baat bij als het wetsuit door het water glijdt (aquadynamica), flexibel is en een goed drijfvermogen heeft. Wetsuits voor surfers hebben als voornaamste reden vooral je lichaam warm houden. Hierbij is de aquadynamica, flexibiliteit en drijfvermogen van minder belang.

Waarom is mijn wetsuit niet overal even dik?

Het drijfvermogen van een wetsuit wordt (in tegenstelling tot de soepelheid) bepaald door de dikte van het neopreen. De maximale toegelaten dikte neopreen is 5mm tijdens triathlon wedstrijden, deze dikte geeft dus ook het meeste drijfvermogen. Natuurlijk heeft niet iedereen deze dikte nodig, een zwemmer waarbij bijvoorbeeld de benen al hoog in het water liggen zal minder nood hebben aan extra drijfvermogen.

Naast het drijfvermogen wordt ook de warmte beïnvloed door de dikte van het neopreen. Bijna alle atleten kiezen voor een wetsuit waarbij de armpanelen gemaakt zijn van dunner en flexibeler neopreen. Dit geeft hen een comfortabeler gevoel door de hoge mate van flexibiliteit. Daarnaast bestaan er ook extreem dunne arm- en schouder panelen, het zogenaamde Cell #44 yamamoto neopreen welke in totaal 0,5mm dik is. Dit zorgt voor zeer hoge mate van flexibiliteit maar kan ook iets kouder aanvoelen, enkele wetsuit die hiervan gebruik maken; BTTLNS carnage, Zone3 vanquish, Orca predator.

Er is niet één dikte geschikt voor iedereen, dat maakt het zoeken van de juiste wetsuit net zo persoonlijk. Zo kan een ervaren zwemmer die veel in koude waters zwemt toch kiezen voor een wetsuit uit een dikker neopreen ter hoogte van de borst en bovenbenen, en iets dunner in de onderbenen.  

Is een wetsuit met een dikte van 3mm soepeler dan een wetsuit met een dikte van 5mm?

De soepelheid van een wetsuit wordt niet bepaald door de dikte van het neopreen. Een dunner exemplaar is dus niet automatsich soepeler dan een dikker exemplaar. Wat wel bepalend is voor de soepelheid is de structuur/opbouw van het gebruikte neopreen. Neopreen is opgebouwd uit een smoothskin buitenlaag en een gelamineerde binnenlaag. Deze twee lagen bepalen de totale flexibiliteit van het materiaal.

Bijna alle merken maken gebruik van Yamamoto neopreen, hierbij wordt de flexibiliteit uitgedrukt in cell #. Zo heb je #38, #39, #40 en #44. Een wetsuit met #44 zoals zal beduidend soepeler zijn dan een wetsuit van #38.

Wat kost het om aan zo’n testdag deel te nemen?

Onze wetsuit testdagen zijn volledig gratis en zonder aankoopverplichting. Alle kosten voor de huur van het zwemwater zijn voor onze rekening. Het enige dat wij van je vragen is om vooraf via mail te registreren. Hiervoor stuur je een mail naar info@triathlonaccessoires.nl met als onderwerp ‘wetsuit testdag’ en vermeld je je naam en op welke testdag je aanwezig zal zijn.

Door dit op voorhand door te geven kunnen wij voldoende zwemwater voorzien voor iedereen. Hierdoor wordt het mogelijk om voldoende tijd te voorzien per bubbel, dit zal namelijk streng gereguleerd moeten worden, afhankelijk van de geldende COVID19 maatregelen.

Waarom Sanden?
Sports Specialists Since 2001

Home | Blog > Kom naar de wetsuit testdagen 2021!

Print