Hoka One One Carbon X, de wedstrijdschoen voor korte en lange afstanden

Maandag 16 Maart 2020

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten is de in de zomer van 2019 gelanceerde Hoka One One Carbon X een echte snelheidsmachine met bovendien voldoende demping.

Wat maakt de Hoka Carbon X zo speciaal?

Om de intactheid van de metarocker - de kenmerkende gebogen buitenzool helpt bij een snellere en soepelere overgang naar de voorvoet - te behouden, gebruikt Hoka een koolstofvezelplaat in de hele tussenzool. De rocker zal uiteindelijk doorzakken bij een traditionele schuimtussenzool en eventueel zijn vorm verliezen. Dit proces wordt bij een carbonplaat heel sterk vertraagd. De carbonplaat zorgt bovendien voor een extra laag van stabiliteit.

Door gebruik te maken van een veerkrachtiger rubberen schuim is de kenmerkende Hoka demping - 32mm hiel en 27mm voorvoet bij het heren model - nog steeds aanwezig.

De tussenzool van Pro-fly heeft een dubbele dichtheid die zorgt voor een zachte landing en deze geeft mee bij het afzetten. In de hiel gebruikt Hoka een zachtere demping, wat zorgt voor een soepelere touchdown. En in de voorvoet zit een steviger schuim verwerkt, dit heb je nodig om snel de grond te verlaten.

In plaats van er bovenop, legt het Active Foot Frame de hiel en de voet diep in de middelzool. Dit betekent dat de schoen de voet begeleidt zonder noodzakelijke verstevigingen of andere beperkende elementen. Je kunt het Active Foot Frame het beste vergelijken met een kuipstoel van een racewagen; de voet wordt geheel omhuld en ondersteund.

Het bovenstuk van de schoen is gemaakt van Mesh, deze stof is zeer luchtdoorlatend en 3D geweven.  Daarnaast is de stof makkelijk te reinigen en te onderhouden. In het oppervlak zitten ventilatiegaten die ervoor zorgen dat je voet niet verstikt en juist fris aanvoelt. Naast dat de geborduurde hiel er leuk uit ziet, versterkt het ook het achterste gedeelte van de schoen en zorgt het voor een betere pasvorm.

Kortom, een lichtgewicht schoen met een carbonplaat die fungeert als schommelstoel en met voldoende demping.
Zonder compromissen te sluiten tussen comfort en snelheid is dit dé ideale schoen voor lange en korte afstanden.

Hoka One One Carbon X vs Hoka One One Carbon Rocket

Beide schoenen zijn voorzien van een koolstofplaat. De 3 lagen van de Hako Carbon Rocket bestaan uit:

  • Op de buitenzool een stevige dunne laag rubberschuim om het reactievermogen te verbeteren en de schoen zo licht mogelijk te houden.
  • Een strategisch geplaatst extra rubber zorgt voor extra grip en minder slijtage.
  • Tussenzool van het type Pro-fly.
  • Optimaal draagcomfort door het gebruik van zacht schuim bovenaan.

Ook de bovenkant van de Carbon Rocket is afgewerkt met licht bovenstuk van Mesh.
Door een strakke, atletische pasvorm houdt de schoen je voet gemakkelijk op zijn plaats bij het maken van strakkere bochten in een sneller tempo.

De Hoka Evo Carbon Rocket is een gedempte schoen die het beste tot zijn recht komt van 5K tot maximaal een halve marathon.
De Hoka Carbon X beschikt juist over meer demping en is dus ook beter geschikt voor korte- en lange afstanden.
Tot slot heeft heeft de Carbon Rocket een kleinere teensprong, dit geeft de schoen minder vooruit stuwing dan de Carbon X.

Waarom Sanden?
Sports Specialists Since 2001

Home | Blog > Hoka One One Carbon X, de wedstrijdschoen voor korte en lange afstanden

Print