Hoe werkt kleding in laagjes?

Maandag 14 December 2020

De temperatuur kan heel variabel zijn op één dag en kan heel veel gezichten hebben op opeenvolgende dagen.
Een frisse ochtend kan gevolgd worden door een aangename middag onder een laaghangende zon.
De ene dag regent het, de andere dag schijnt de zon volop. Om voorzien te zijn op alle weersomstandigheden kan je gebruik maken van kleding in lagen.

Waarom gebruik maken van verschillende laagjes? De bedoeling van deze blog is om op een korte manier uit te leggen hoe kleden in laagjes werkt.
En met een paar tips kan jij je fietskleding voor de herfst en de winter updaten om op zoveel mogelijk weersituaties voorbereid te zijn.

Bij beweging gaat je bloed sneller stromen. Je gaat dan ook van binnenuit opwarmen. Als deze warmte in je lichaam blijft zal je intern gaan overhitten.
Het is dus belangrijk dat deze warmte zich een weg kan banen uit je lichaam. Ons lichaam gaat dit zelf doen door te gaan zweten.
Als dit zweet op je lichaam blijft hangen zal dit ervoor zorgen dat je te veel gaat afkoelen en je het koud krijgt.

Daarom is het belangrijk dat je in je kleding een baselayer (basislaag) gebruikt om te zorgen dat dit zweet van je lichaam afgevoerd wordt.

Het is belangrjk dat deze basislaag tegen je lichaam aan zit. Het moet niet op je huid plakken als compressie, maar hij mag ook niet te los zitten. Een baselayer die losjes tegen je huid aan zit zorgt ervoor dat er nog een flinterdunne ruimte is voor een luchtlaag, tussen je huid en de baselayer. Het doel van deze luchtlaag is een eerste isolatie, te vergelijken met het principe van een spouwmuur. Hierbij zorgt de luchtlaag tussen twee muren voor isolatie. Het is wel belangrijk dat je basislaag gemaakt is uit een materiaal dat het vocht (in dit geval onder de vorm van zweet) gemakkelijk opneemt, maar ook sneldrogend is. Een heel gekend merk in de sportieve onderkleing is Craft. Je vindt sportieve basislagen in verschillende diktes. De dikte die voor jou van toepassing is hangt af van de intensiteit van je inspanning en de lagen die je bovenop je basislaag draagt. (maar hierover zo meteen meer).

Je ziet vaak dat sporters zich tijdens de wintermaanden te warm gaan kleden. Dat voelt heel aangenaam als je vertrekt, maar al snel zal je lichaam veel energie moeten gaan steken in afkoelen. Je gaat nog meer zweten en hoewel je goede baselayer sneldrogend is kan het een te grote toevoer van zweet niet snel genoeg afvoeren. Het gevolg is dat je het koud krijgt. Ga jij voor een sportieve fietstocht of training, dan volstaat een dunne basislaag meestal. Je kan beter gaan variëren met de dikte van je bovenste lagen.

Ons assortiment van basislagen vind je hier.

Vroeger werd bovenop de baislaag gesproken over een middenlaag en een shell. Dat waren dan twee aparte lagen. Tegenwoordig is er meer en meer kleding die beide lagen combineert. Maar soms kiezen mensen er toch bewust voor om de twee lagen nog apart te combineren. Straks leg ik een situatie uit waarin ik zelf verkies om toch nog drie lagen te kiezen ipv een combinatielaag mid/shell. Eerst wil ik je meer vertellen over de finctie van de middenlaag en de shell.

De middenlaag is de laag die eigenlijk zorgt voor de echte isolatie. Bij zo’n midenlaag wordt vaak gebruik gemaakt van fleece. Ook als het vochtig is zal fleece heel goed blijven isoleren. Andere stoffen die een nog betere isolatie bieden (bv. dons) verliezen vaak hun isolerende werking als ze vochtig worden. Ook je middenlaag moet weer goed ademend zijn, om een opeenstapeling van te veel vochtige lucht (zweetdampen vanuit je baselayer) te voorkomen.

Bij regen, wind of sneeuw kan je nog een shell dragen over je middenlaag. De shell is eigenlijk een extra laag die bedoel is om je extra bescherming te bieden tegen wind en nat weer.

Technische sportkleding heeft de voorbije jaren een grote evolutie doorgemaakt. Shells zijn veel ademender geworden en elk groot fietsmerk heeft tegenwoordig ook al middenlagen waarin de shell al verwerkt zit. De Perfetto (foto hierboven) van Castelli is één van de voorbeelden die bij vele fietsfanaten bekend is. Dit vest heeft naast een isolerende werking ook een windblokker en waterafstotende eigenschappen, dit alles gecombineerd met een uitstekend ademend vermogen. Maar het Italiaanse merk Castelli is zeker niet het enige merk dat deze technieken gebruikt. Ook bij het Zwitserse Assos, het Zweedse Craft, het Italiaanse Sportful  en anderen kan je deze techniek terugvinden.

Omdat je een laag minder gebruikt zal kleding aangenamer aanpassen en minder opstapelen op je lichaam. Een nadeel is dan weer wel dat je niet de mogelijkheid hebt om een laag uit te doen als het warmer wordt, of je het gevoel van extra zuurstof wil tijdens het klimmen bijvoorbeeld. Hoewel sommige shells tegenwoordig (ook de ingewerkte) goed ademend zijn gaat hij toch voor extra isolatie zorgen en tijdens een beklimming kan deze extra isolatie je lichaam weer niet genoeg koeling geven.

Tijdens een afdaling kan een shell onder de vorm van een windblocker weer heel interessant zijn. Daarom rijd ik soms graag nog met mijn drie lagen structuur.
Een volledige triatlon begint vaak al om 7u of nog vroeger. Als je nat bent na het zwemmen en de ochtendtemperatuur nog laag is, kan een windblocker (shell) juist heel goed van pas komen, om dat kleine beetje extra bescherming en isolatie te bieden, zonder de overdadige isolatie van een middenlaag.

De Airblock (foto links) van Assos is hier een goed alternatief voor, omdat deze ook nog strak om je lichaam zit.

Maar het blijft een keuze die ieder voor zich moet maken. Eén, of meerdere lagen. En kom je er zelf niet uit dan staan wij je graag met raad en daar bij om de juiste keuze te maken. Contacteer ons via het contactformulier, of kom gerust langs in één van onze winkels.


Geschreven door: Lieven van Meel

Waarom Sanden?
Sports Specialists Since 2001

Home | Blog > Hoe werkt kleding in laagjes?

Print