Hoe kies je de beste zwembril?

Dinsdag 14 Juni 2022

Houd perfect zicht tijdens het zwemmen met de juiste zwembril

Als je gaat zwemmen kan je niet zonder een goede zwembril. De zwembril wordt vaak gezien als een minder belangrijk detail van je uitrusting maar dit kleine brilletje kan een groot verschil maken tijdens je zwemsessies. Een goede zwembril zorgt er namelijk voor dat je een scherp zicht behoud en je ogen beschermd zijn tijdens het zwemmen.

Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten, formaten en kleuren maar hoe weet je nu welke zwembril geschikt is voor jouw doelen? Dus voordat je het diepe in duikt helpen we je graag verder met jouw zoektocht naar de ideale zwembril.

man-en-vrouw-bij-water-in-wetsuit-met-zwembril.jpg
meisje-doet-bttlns-zwembril-op-voor-zwemmen.jpg
vrouw-zwemmend-in-zwembad-met-zwembril-en-badmuts.jpg

In deze blog over het kiezen van de juiste zwembril:

  1. De voordelen van een goede zwembril
  2. Je zwemdoel
  3. De pasvorm
  4. De glazen van je zwembril
  5. Het frame
  6. Het verstelmechanisme
  7. Conclusie

De voordelen van een goede zwembril

Zwem je graag wedstrijden? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een zwembril die goed past. Daarbij spelen de pasvorm en het gebruiksdoel een belangrijke rol. Veel voorkomende problemen zijn namelijk dat een verkeerde bril kan zorgen voor lekken, beslagen glazen en slecht zicht. Een zwembril die goed past en aansluit brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee:

  • Een zwembril met donker, gespiegeld of gepolariseerd glas beschermt je ogen tegen UV straling en fel licht
    Heb je een triathlon, zwemwedstrijd of ga je zwemmen in openwater dan kan het voorkomen dat op een zonnige dag de zon op het water reflecteert waardoor je verblind kan worden. Een zwembril met speciale glazen kan ervoor zorgen dat je een scherp zicht kan behouden en de schittering verminderd wordt.
  • Geen lekkende zwembril meer met de juiste pasvorm
    Een zwembril met een goede pasvorm sluit vacuüm aan en voorkomt zo dat er water kan binnen sijpelen. Daarnaast zorgt een strakke pasvorm er tevens voor dat de zwembril niet af kan schieten tijdens het zwemmen en de start van een triathlon wedstrijd.
  • Ze beschermen je ogen tegen chloor, zout en (vies) water
    Chloor, zout en (vies) water kunnen irritatie aan je ogen veroorzaken. Door gebruik te maken van een zwembril zorg je ervoor dat je ogen goed beschermd zijn tegen deze invloeden.
  • Een zwembril afgestemd op je doel levert comfort of snelheid
    Ben je op zoek naar een bril die maximaal comfort biedt? Dan kan je het beste gaan voor een grotere zwembril met een comfortabele zachte sluiting. Ga je voor maximale snelheid? Dan kan je gaan voor een kleinere en compactere zwembril die aansluit op de oogkas.

Je zwemdoel en gebruik

Of je nu mee wilt doen aan een triathlon, binnen zwemt of recreatief wilt zwemmen. Het is belangrijk om de juiste zwembril te hebben tijdens het zwemmen. Welke zwembril je het meest comfort en voordeel geeft is afhankelijk van of je binnen of buiten zwemt en of je een professionele of recreatieve zwemmer bent. Bij het binnen en buiten zwemmen heb je namelijk te maken met andere omstandigheden. Wil je comfortabel zwemmen en het uiterste eruit kunnen halen? Dan is de juiste zwembril geen overbodige luxe. Hieronder leggen we de verschillen uit voor verschillende doelen.

De glazen / lenzen

Zwembrillen komen in vele verschillende soorten en kleuren. De kleuren zien er niet alleen leuk uit maar hebben ook belangrijke functies. Bij zwembrillen kan je onderscheid maken tussen brillen voor binnen en voor buiten.

  • Transparante lens: Deze lens is helder en zonder kleur. Ze bieden je een duidelijk zicht zonder enige verandering in kleurperceptie. Ze zijn ideaal voor gebruik in binnenbaden of omstandigheden met weinig licht.
  • Donkere lens: Deze lens is getint om fel licht te verminderen. Ze zijn geschikt voor buitenzwemmen in zonnige omstandigheden en helpen om schittering te verminderen.
  • Gespiegelde lens: Een gespiegelde lens heeft een coating aan de buitenkant die schittering vermindert en je ogen extra bescherming biedt tegen fel licht. Ze zijn perfect voor buitenzwemmen in zeer zonnige omstandigheden.
  • Gepolariseerde lens: Gepolariseerde lenzen verminderen schittering en reflecties van wateroppervlakken, waardoor ze ideaal zijn voor zwemmen in openwater, zoals meren of de zee. Ze verbeteren het zicht en verminderen vermoeidheid van de ogen.
  • Oranje lens: Oranje lenzen helpen het contrast te verbeteren en zijn nuttig bij zwemmen in omstandigheden met weinig licht, zoals bewolkt weer of 's avonds.
  • Blauwe lens: Blauwe lenzen verminderen schittering en verhogen het contrast, waardoor ze geschikt zijn voor zwemmen in heldere omstandigheden, zowel binnen als buiten.
  • Fotochrome lens: Deze lenzen passen zich automatisch aan de veranderende lichtomstandigheden aan. Ze worden donkerder wanneer ze worden blootgesteld aan fel licht en lichter wanneer de omgevingslichtniveaus afnemen.
  • Glazen op sterkte: Deze lenzen kunnen worden aangepast aan de individuele voorschriften voor zichtcorrectie, waardoor mensen met een bril ook duidelijk kunnen zien tijdens het zwemmen.

Afhankelijk van je zwemomgeving en persoonlijke voorkeuren, kan je kiezen voor het lenstype dat het beste aan jouw behoeften voldoet.

De juiste zwembril voor binnenzwemmen (binnen)

Zwem je (veel) binnen? Dan herken je wellicht wel het vervelende gevoel van pijnlijke en geïrriteerde rode ogen na het zwemmen. Dit kan komen door het chloor wat in het zwembadwater zit. Voor het binnenzwemmen is een zwembril met een transparante of licht blauwe lens ideaal. Binnen heb je namelijk vrijwel geen last van de zon of schittering op het water en door het dragen van een zwembril zijn je ogen goed beschermd tegen het chloor water zodat je een helder zicht kan behouden en geen last krijgt van geïrriteerde ogen.

bttlns-zwembril-ghiskar-10-zwart-transparante-lenzen.jpg

BTTLNS Ghiskar 1.0 zwembril met transparate lenzen, Face Fit Technology", zodat het perfect op je gezicht aansluit en lekken voorkomt. Daarnaast ook anti-condens eigenschappen voor kristalhelder zicht.

Bekijk de Ghiskar zwembril hier á 32,95

bttlns-essovius-transparante-lenzen-zwembril-zwart.jpg

BTTLNS Essovius 1.0 zwembril met transparante lezen. Met een aansluiting op je oogkassen i.p.v. in je oogkassen. Zeer geschikt voor openwater zwemmen en trainingen, teven voorzien van anti-condens eigenschappen voor een helder zicht.

Bekijk de Essovius zwembril hier á 29,95

man-in-binnenbad-met-transparante-zwembril.jpg

Bekijk hier alle zwembrillen met transparante / lichte lenzen

De juiste zwembril voor openwater zwemmen (buiten)

Zwem je graag buiten of doe je aan triathlons of competities? Dan zal je veel zwemmen in openwater. Bij openwater heb je te maken met andere water- en weersomstandigheden. Om ook in openwater een uitstekend zicht te kunnen behouden is het belangrijk dat dat de zwembril hierop aansluit.

Voor openwater zwemmen worden vaak andere glazen gebruikt dan voor in het binnenbad. Zo zijn er onder andere zwembrillen met gespiegelde glazen die het zonlicht weerkaatsen en schadelijke UV straling tegen gaan en zo je ogen beschermen.

zwembril-bttlns-sunfyre-10-spiegelglazen-rainbow.jpg

De Sunfyre 1.0 zwembril heeft spiegellenzen om weerkaatsingen tegen te gaan en tevens een hydrodynamisch gebogen race ontwerp, wat zorgt voor minimale weerstand in het water, zodat je op topsnelheid kan presteren. Race Fit Technology' en een flexibele platte neusbrug. Dit is ons meest geavanceerde wedstrijdmodel voor elite zwemmers. Tevens voorzien van anti-condens eigenschappen voor een helder zicht.

Bekijk de Sunfyer zwembril hier á 39,95

bttlns-zwembril-valryon-10-black-rainbow-lenzen.jpg

De BTTLNS Valryon 1.0 zwembril met spiegellenzen heeft een brede spiegellens met een smoky tint wat zorgt voor extra UV-filtering voor de ogen. Face Fit Technology", zodat hij perfect op het gezicht aansluit en lekken voorkomt. En daarnaast beschikken de lenzen ook over anti-condens eigenschappen voor een helder zicht.

Bekijk de Valryon zwembril hier á 37,95

meisje-in-badpak-met-zwembril-donkere-glazen-buiten-bij-water.jpg

Bekijk hier alle zwembrillen met gekleurde lenzen

De pasvorm

De pasvorm is het belangrijkste om naar te kijken bij de keuze van je nieuwe zwembril. Het laatste wat je zou willen is dat er water in je zwembril lekt tijdens het zwemmen waardoor je zicht belemmerd wordt.

De zwembril moet dus goed aansluiten op je oogkassen zodat er géén water binnen kan komen. Een handig trucje om te kijken of de zwembril past is om deze op je oogkas te plaatsen en deze zachtjes aan te drukken. De band doe je nog niet om je hoofd. Als de zwembril vervolgens vacuüm trekt of 2 á 3 seconden blijft zitten dan is er voldoende zuigkracht en kan er geen water binnen komen.

Als deze voldoende zuigkracht heeft kan je vervolgens de band om je hoofd doen en voelen of de zwembril comfortabel zit. Belangrijk hierbij zijn de neusbrug en het gebied rond de ogen.

Heb je een smaller gezicht? Dan is het extra belangrijk om op de pasvorm te letten. Als de zwembril namelijk te breed is kan er open ruimte ontstaan aan de zijkant van je gezicht waardoor er water binnen kan komen.

De pasvorm en snelheid

Wil je zo snel mogelijk kunnen zwemmen? Dan kan je gaan voor een hydrodynamische zwembril. Ben je meer een recreatieve zwemmer? Dan kan je ook kiezen voor een zwembril die je het meeste comfort geeft.

Anti condens bescherming

Niet is zo vervelend als beslagen lenzen tijdens het zwemmen. Want hierdoor moet je tijdens het zwemmen je bril weer schoonmaken en als je meedoet aan een triathlon kost je dit kostbare tijd. Sommige zwembrillen zijn af-fabriek voorzien van een speciale anti condens laag. Belangrijk hierbij is dat je dit laagje niet aanraakt of schoonpoetst. Dit kan namelijk de werking ervan beïnvloeden.

Zwembril op sterkte

Je kan ervoor kiezen om met je bril of contactlenzen te gaan zwemmen. Echter kan het zout of het chloor in het water er voor zorgen dat het montuur van je bril aangetast wordt of dat je contactlenzen per ongeluk uitgespoeld worden. Draag je zachte contactlenzen? Dan is de kans groter dat deze besmet raken met virussen, bacteriën of amoeben.

Bij contactlenzen is het nog goed mogelijk om een zwembril te dragen. Draag je echter geen contactlenzen maar heb je wel een bril nodig, voor bijvoorbeeld afstandzicht, dan kan je er ook voor kiezen om een zwembril op sterkte te nemen.

Welke soorten frames hebben de zwembrillen?

Afhankelijk van je doelen en of je binnen of buiten zwemt dan kan je daarop jouw zwembril afstemmen, de juiste kleur lens, een goede pasvorm maar ook het frame en de neusbrug spelen daarbij een belangrijke rol.

Je kan de zwembrillen onderverdelen in brillen met een vast frame en brillen met een verstelbare neusbrug. Daarnaast zijn er zwembrillen met grotere lenzen die over je oogkassen plaatst en zwembrillen met kleinere lenzen die je op de oogkas plaatst.

Zwembrillen met een vast frame zijn over het algemeen wat groter waardoor ze over de oogkas sluiten. Dit zorgt voor minder druk op de ogen. Deze grotere brillen zorgen ervoor dat de bekende afdrukken / kringen voorkomen worden en comfortabeler zitten. Daarnaast zijn ze voorzien van een ratel verstel mechanisme. Deze brillen zijn ideaal voor recreatieve zwemmers, voor trainingen en voor zwemmers die comfort vooropstellen en genoegen nemen met een kleiner voordeel in de hydrodynamica.

Ben je een echte wedstrijd zwemmer en wil je graag de beste tijd neerzetten? Dan kan ook gaan voor een zwembril met een vast frame die zorgt voor een betere hydrodynamica. Het frame van de bril is hierbij kleiner en gestroomlijnder gemaakt. Daarnaast zijn deze brillen veelal voorzien van een doorlus mechanisme. Het frame en de lenzen passen hierbij perfect in de oogkas.

Verstelbare neusbrug

Daarnaast zijn er ook zwembrillen met een verstelbare neusbrug. Brillen waarbij je de neusbrug eruit kan halen en vervangen voor een grotere of kleinere neusbrug. Deze geven je de meest precieze en vaste fit in de oogkas. Deze mogelijkheid vind je veelal terug bij de racezwembrillen.

Daarnaast zijn er ook zwembrillen met een flexibele vaste neusbrug welk bij vrijwel iedereen past. Deze kan je onder andere terug vinden bij trainingsbrillen. Het frame bij deze brillen bestaat uit één geheel.

 

Het verstelmechanisme

Bij de zwembrillen kunnen twee soorten verstelmechanisme onderscheiden worden namelijk de brillen met doorlus mechanisme en de brillen met een ratel mechanisme.

Bij zwembrillen met een doorlus techniek zit het verstelmechanisme op de band. De naam zegt het al een beetje. Bij deze techniek “lus” je de band door een clipje om de zwembril goed strak op je hoofd te kunnen plaatsen.

Het voordeel van het doorlus mechanisme is dat deze gestroomlijnder (hydrodynamischer) is in vergelijking met zwembrillen met een ratel mechanisme.

Daarnaast is er ook nog het ratel mechanisme. Dit mechanisme bevindt zich aan de zijkant van de zwembril. Het ratel mechanisme zorgt voor iets meer comfort omdat deze iets makkelijker te verstellen is. Echter is dit type iets minder hydrodynamisch.

bttlns-goggles-bttlns-zwembril-shrykos-met-doorlus-mechanisme.jpg
bttlns-goggles-bttlns-zwembril-archonei-met-doorlus-mechanisme.jpg

Conclusie

Conclusie, een goede zwembril is een essentieel item voor een optimale zwemervaring, of je nu recreatief zwemt, traint voor een wedstrijd of deelneemt aan een triathlon. Met de juiste zwembril zorg je niet alleen voor een helder zicht maar bescherm je ook je ogen tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling, chloor en vuil water. Door rekening te houden met je specifieke behoeften zoals je zwemdoel, de pasvorm, het type glazen en het frame, kan je de perfecte zwembril kiezen die past bij jouw behoeften en omstandigheden. Dus voordat je het water induikt, zorg ervoor dat je uitgerust bent met de perfecte zwembril zodat je altijd een goed zicht hebt, kan genieten en altijd top tijden kan neerzetten.

Hulp nodig bij de keuze van je nieuwe zwembril?

Wil je graag een nieuwe zwembril kopen? Maar ben je er nog niet helemaal uit welke zwembril het beste bij jouw wensen en behoeften past? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kan onze zwemspecialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kan ook een bezoekje brengen aan onze winkel, in Volkel Nederland.

Waarom Sanden?
Sports Specialists Since 2001

Home | Blog > Hoe kies je de beste zwembril?

Print

Triathlon24.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?